Založ si blog

Co je to luxus?

Luxus – prepych, nadhera, velkolepost, honosnost, uplne vynimocna dokonalost v sposobe zivota, byvania, obliekania a pod. Synonyma: bohatstvo, komfort, nadbytok, pohodlie, prebytok, prosperita, Luxusny – vynikajuci, najvyssej kvality

Slovnik cudzich slov je sikovna vec. Dokaze, ze aj slova pouzivane v kazdodennom zivote nie su rydzo slovenske a maju svoj ekvivalent, synonymum (co su tiez cudzie slova, ekvivalent = rovnaka alebo zodpovedajuca hodnota, synonymum = slovo rovnakeho alebo velmi podobneho vyznamu, suznacne slovo). Ked sa don clovek trocha zahlbi, nadabi na zaujimave vyklady a popri zisteni vyznamu toho cudzieho si uvedomi, kolko krasnych a vystiznych slov ma nas vlastny jazyk.

Slova su vytvorene, aby popisovali veci viditelne i neviditelne, charakterizovali pocity, vnemy. Su sucastou ludskych tvorov, ktori vdaka nim maju moznost dorozumiet sa, priblizit jeden druhemu svoju subjektivnu realitu (subjektivita = osobny nazor alebo stanovisko; predpojatost, neschopnost vecneho posudenia; posudzovanie vsetkeho z hladiska vlastneho ja;; realita = skutocnost, nehnutelnost), po nasom, osobnu skutocnost.

Napriek tomu, ze sa to ludom celkom dari, zatial prezili, predsa nastanu situacie, ked slova na vyjadrenie sa nestacia, dokonca mozu byt zavadzajuce (a to i v pripade, ze dorozumievajuci sa jedinci rozpravaju rovnakym jazykom, z tohto predpokladu nateraz budem vo svojej uvahe vychadzat). Zavisi to od miery dohody a empatie (empatia = vcitenie sa do pocitov ineho cloveka). A samozrejme isteho zovseobecnenia, pretoze existuju vynimky, napriklad ludia slepi, hluchi alebo inak dvojito oddeleni od ostatnych – no nie menejcenni, do ktorych sveta sa prenika tazsie a niektore slova pre nich nemaju vyznam, ci predstavuju nieco uplne ine.

V priebehu vekov sa ludia dohodli co znamena napriklad cervena, strom alebo burka (s dlhym u), no pri slovach laska, cest (s makcenom na c a t), ci stastie akoby nevedeli najst spolocnu rec. Zaujimave je, ze pri vyjadreni negativnych pojmov (negativny = zaporny, odmietavy; odporujuci), napriklad zavist, zlost, zrada, tento problem nevyvstava. Zda sa, ze veci pozitivne (pozitivny = kladny, prisvedcujuci; skutocny, vecny, urcity, zisteny, dokazany; s kladnym nabojom) su omnoho subjektivnejsie, osobnejsie, vlastnejsie.

Pozrime sa napriklad na slovo luxus. Ako uvedene hore, jedna sa o prepych, nadheru. Ked sa povie luxus, vacsina si predstavi jachtu, vilu, zlato, znackove oblecenie, lacoste tenisky. Avsak pre ineho moze byt prepychom cas straveny s rodinou, pokojna prechadzka v tichom prostredi, samota. Dalsi ludia si predstavia dobre jedlo, pricom to nemusi znamenat kaviar so sampanskym, ale napriklad jedlo, nesmrdlave od odpadkov. Topanky, ktore by pred nimi nenosil niekto iny. Pocit, ktory netlaci na hrudi, ked sa musia rozhodnut, ktore z ich deti moze studovat. Vzdy je to nieco, co clovek nema a chcel by.

Slova mozu pomoct priblizit inym vlastnu skutocnost. Zavisi to od miery dohody a empatie. Opakujem zamerne. Mozno sa mi podarilo popchnut vas k premyslaniu o tom, co povazujete za luxus. K premyslaniu o tom, co nemate a chceli by ste, co mate, ci si to vazite a ci vsetko z toho naozaj potrebujete. A ak to nepotrebujete, ci to nahodou nepotrebuje iny ludsky tvor. A ak to nepotrebujete ani vy, ani nikto iny, ci nie je nacase sa toho zbavit, odpratat nahromadene veci a predsudky z cesty za vasimi snami.

Chce to istu davku odvahy, spytat sa: ‚Potrebujete nieco, mozem vam pomoct?‘ Riziko odpovedi je velke. Avsak prvy, koho by sa mal clovek spytat, je on sam. Potrebujem nieco, mozem si pomoct? Co chcem a co nechcem? Aky chcem byt a aky nie? Co chcem robit, co nie, a co nechcem aby robili ini mne (a nerobim to nahodou aj ja niekomu)? Clovek znaly sam seba sa skor dokaze vcitit do pocitov inych. Mozno si treba dopriat luxus sebauvedomenia, aby sa stratilo falosne samaritanstvo, aj izolacia nezaujmu (samaritanstvo = preukazovanie milosrdenstva a pomoci druhym). Mozno treba nahliadnut pod povrch vlastnej koze, aby sme zistili, ze sme si podobni, hoci jedinecni. Ze sme jedinecni, hoci podobni.

 

Ospravedlnujem sa za sms kvalitu tohto prispevku, pouzity pocitac nema slovensku klavesnicu. Zda sa, ze aj interpunkcia moze byt niekedy luxus. 🙂

 

 

Milovat a nenavidiet

19.08.2013

Milovať sa nenavidiet …. Ako blizko Maju k Sebe windows slová …. mnoho na už vedia, aj ja ….. Ale nechcem.Nechcem ho stretáva na chodbe zdraviť sa mu Ako zo NIC, ľan tak.Vie na na viem aj na ja.Milujem Ho zaroven nenavidim.milujem jeho pohlad, jeho usmev, jeho oci, jeho Tvar, oblečení jeho tak vsetkym chybami.MILUJEM HO.A sucesne ho nenavidim.nenavidim jeho usmev [...]

Poviedka

08.08.2013

Išiel po ulici a uvidel, ako si bezdomovec tlačí pred sebou nákupný vozík a šúcha si ruky, aby mu nebola zima. Pomyslel si, že sa napokon nemá až tak zle. Má kde bývať, má rodinu, ktorú síce nenávidí, ale má sa o koho oprieť v ťažkej situácii, a má aj peniaze, za ktoré by si kúpil obed. A občas naškrobí nejaké tie love aj na pár pív. A teraz tu bezradný stál, s [...]

Preco mladi nesportuju viac?

29.07.2013

Jedna z otázok, na ktorú sa odpovedá ťažko. Prečo deti v mojom veku sú radšej von, sedia za počítačom, hrajú nezmyselné hry, svoj čas trávia pri sociálnych sieťach? Nepartím k tým ľuďom, čo celý deň sedia doma. Svoj čas trávim vonku, no hlavne na tenisovom kurte. Keď som s kamarátmi vonku a poviem, že musím ísť na tréning, hneď ma začnú prehovárať aby som [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 15682x
Priemerná čítanosť článkov: 3921x

Autor blogu

Kategórie